Årsmøte med foredrag 11. april

 

Onsdag 11. april kl. 17.30 besøker Monica Kristensen Vågan Historielag. Hun skal holde et foredrag om gruveulykken i Kings Bay på Svalbard. Ulykken inntraff 5. november 1962 og kostet 21 gruvearbeidere livet. Tragedien fikk også et politisk etterspill, idet regjeringen Gerhardsen i august 1963 måtte gå av etter et mistillitsforslag.

I dokumentarboken ”Kings Bay-saken”, utgitt i 2014, påpeker Kristensen sammenhengen mellom en aktiv presse (først og fremst Lofotposten og Norges Handels- og Sjøfartstidende) og det politiske oppgjøret som fulgte.

Monica Kristensen er utdannet forsker med flere norske og utenlandske universitetsgrader. Hun har en Mastergrad i polaradministrasjon og en doktorgrad i glasiologi fra Universitetet i Cambridge.

Monica Kristensen har deltatt i og ledet et tjuetalls ekspedisjoner i Arktis og Antarktis, og mottatt mange utmerkelser og priser for sitt forskningsarbeide, deriblant Royal Geographical Societys gullmedalje (Founders Medal).

Monica Kristensen har publisert mange vitenskaplige artikler, både skjønnlitterære og dokumentarbøker. For den seneste utgivelsen ”Roald Amundsens siste reise” (2017) ble hun nominert til Brageprisen.

Før foredraget blir det ei kort innledning ved tidligere journalist i Lofotposten, John-Arne Storhaug.